Waarom ik de Bamboerin ben gestart


Opgegroeid op een boerderij, voel ik me verbonden met de natuur. Ik vind het mooi om planten en dieren te zien groeien en ben graag actief bezig, het liefst buiten. Toch koos ik na mijn studie niet direct voor het boerenleven en ben ik gaan werken bij diverse bedrijven. 

In mijn loopbaan staan ontwikkeling en vernieuwing centraal. Ik ben gefascineerd door verbetertrajecten; onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en vervolgens met een blik op mogelijkheden en vol vertrouwen een project starten. 

Al jaren speelde ik met het idee om een ander doel te geven aan ons perceel aan de Reuselsedijk. Het ontwikkelde zich van het idee om een mini camping te beginnen tot het verlangen om een duurzaam gewas te groeien, iets vernieuwends waarmee ik een bijdrage kan leveren aan de uitdaging waar we tegenwoordig voor staan; het verminderen van CO2 en stikstof uitstoot.

Toen ik een aantal jaren terug bamboe planten kocht voor in mijn tuin, kwam ik erachter dat de mogelijkheden van dit snelgroeiende gras oneindig zijn. Naast het inzetten van bamboe-hout in de bouw of interieur, kan je de jonge scheuten eten, de blaadjes gebruiken voor thee of cosmetische producten, de pulp verwerken in papier en kleding, en de vezels omzetten tot matten die kunnen dienen als bijvoorbeeld kunststofvervanger.

Al sinds ik me kan herinneren ben ik fan van houten producten. Hout is het mooiste materiaal wat er is, in allerlei vormen en maten, structuren, geuren en kleuren. Bamboe als houtproduct is een ideale toepassing voor biobased bouwen; het groeit relatief snel en is sterk, licht en duurzaam. 

Naast dat bamboe veel CO2 en stikstof opslaat is het een product wat (steeds meer) wordt geïmporteerd vanuit Azie, dus hoe mooi is het om een grondstof lokaal te kunnen groeien en omzetten tot eindproduct? De combinatie van de voordelen en de oneindige mogelijkheden van de plant maakt het voor mij een ideaal gewas om te telen.

Ik wil met mijn bedrijf graag anderen inspireren, daarom wil ik in de toekomst naast het telen ook een inspiratie locatie beginnen bij het veld. Een locatie waar ik agrariers en andere geïnteresseerden kan ontvangen zodat ik kan laten zien wat het behelst om bamboe te telen in de praktijk, waar je tegenaan kunt lopen maar natuurlijk ook wat de mogelijkheden en kansen zijn. Een plaats waar alle vragen gesteld mogen worden en ik anderen kan enthousiasmeren.

De klimaatverandering maakt het mogelijk om in Nederland bamboe te telen voor de industrie. Dat is heel dubbel, maar zo zie je maar, elk nadeel heeft z’n voordeel.